Dommellaars route

Dommellaars route

Ontdek de pracht van dit deel van het Kempische landschap. 

Dommellaars route 15,8 km

Je maakt kennis met natuurgrenspark De Groote Heide. Dit is een groot (6.000 ha) en prachtig natuurgebied aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. De ruiterroute voert je langs heide met prachtige vennen, natuurgebied De Malpie, rivier de Dommel en door bossen. 

Er zijn parkeer- en startlocaties bij De Molenstraat in Valkenswaard, bij Pannenkoekenhuis De Familie Suykerbuyk en bij parkeer- en startlocatie Achelse Kluis. 
Eten en drinken doe je in de paardvriendelijke locaties Pannenkoekenhuis De Familie SuykerbuykDe MalpiehoeveCafé Woeste Hoeve. 
Overnachten kan bij B&B Mountain OakDe Willy Hoeve en Heierhof Beleefboerderij

Ga eens langs bij het Rijtuigenmseum Valkenswaard met een prachtige collectie koetsen.

Download kaart (pdf) Download route (gpx)

De Dommel

De Dommel is een beek en stroomafwaarts als een kleine rivier in de Kempen en de Meierij van 's-Hertogenbosch. Hij meet 120 kilometer, waarvan 35 kilometer op Belgisch (Limburgs) grondgebied en 85 op Nederlands (Noord-Brabants) grondgebied.

De Dommel stroomt vanuit België bij het dorp Borkel en Schaft ons land binnen. De beek voert je dwars door de verschillende landschappen van het Dommeldal. De Dommel is een laaglandbeek: een beek met meanders en een onregelmatige stroomsnelheid. Een laaglandbeek loopt door een breed dal, gevoed door andere beken en regenwater. Beken zoals de Keersop, Run en Tongelreep komen uit in de Dommel. De Dommel komt als beek ons land binnen maar verandert door de samenkomst met andere beken in een kleine rivier. Uiteindelijk mondt de Dommel bij ’s Hertogenbosch uit in de Maas.

Bedrijven aan de route