Einderheide rit

Einderheide rit

Twee korte ritten met elkaar verbonden

Einderheide route 21,8 km

Een rondje van 5 km vanaf PCK Eersel door de bossen in de directe omgeving. Gecombineerd met een rit naar Einderheide van 7,5 km ook weer door de bossen. Ben je toch een mooie dag op pad.

Parkeer- en startlocatie bij PCK Eersel en Beleefboerderij Heierhof. Hier kun je ook wat eten en drinken.

Download kaart (pdf) Download route (gpx)

Acht Zaligheden

De route loopt vlak bij Steensel en Eersel. Deze kernen behoren tot de Acht Zaligheden. Dit is de benaming voor een achttal dorpen in de Nederlandse Kempen. Naast Steensel en Eersel gaat het om Duizel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel en Wintelre. 

De naam Zaligheden, wat van oudsher een spotnaam was, werd door de jaren heen een geuzennaam die ook door horeca en toerisme werd ontdekt, en staat inmiddels symbool voor onder andere de Brabantse gemoedelijkheid. Tevens is de bijnaam een toespeling op de Bergrede en verwijst het naar het -sel waarop de naam van deze dorpen eindigt.

Ondanks dat de dorpen Duizel en Wintelre niet op -sel eindigen, worden ze taalkundig gezien alsnog bij de Acht Zaligheden gerekend. Zo werd Duizel van oudsher geschreven als Duijsel, en wordt Wintelre in de volksmond Wèntersel genoemd. Hierdoor is het dorp regelmatig terug te vinden onder de naam Wintersel.

Ontleend aan Wikipedia.
Bezoek ook museum De Achtzaligheden in Eersel.

Bedrijven aan de route