Smokkelroute

Smokkelroute

Om zelf mee te smokkelen

Smokkelen

In dit prachtige gebied in Hilvarenbeek met bossen en vennen, moeras en heide werd vroeger veel gesmokkeld. Van boter tot sigaretten, zout, drank en vele andere producten werden België in gesmokkeld. Maar zelfs paarden, koeien, varkens en schapen waren een gewild smokkelwaar.
Rij deze smokkelaarsroute en leef je in als één van de smokkelaars of Commiezen (douaniers)

Startpunten zijn De Heibloem in Baarschot en Het jachthuis in Poppel:
- De Heibloem naar het Jachthuis: 14,2 km nummers 32-34-37-16-17-18- richting 84 tot jachthuis
- Jachthuis naar de Heibloem: 12,4 km nummers achter het jachthuis- 80-90-91-92-70-36

Download de kaart! 

En klik op onderstaande link voor de video

Download kaart (pdf) Download route (gpx)

Verhalen

In de smokkeltijd moesten de vrouwen ook hun steentje bijdragen en werden ook ingezet om te smokkelen. Onder hun vele lagen kleding en onderjurken met geheime zakken viel dat niet op en vrouwen mochten immers niet gefouilleerd worden door de Commiezen ( dat waren enkel mannen) Met zout en sigaretten ging dat goed maar met boter wat minder…De Commiezen namen de vrouwen mee naar het grenskantoor en werden daar voor de kachel gezet die men flink opstookte waardoor de boter ging smelten en op de grond droop…

Een man op de fiets met een zak achterop reed erg veel over de grens en werd meerdere keren bij het passeren over de grens door douaniers aangehouden. Elke keer de vraag wat zit er in die zak? Zand melde de man. Na controle bleek het inderdaad zand te zijn. Dit gebeurde erg vaak en de Douaniers snapten er niets van. Een douanier die met pensioen gegaan was kwam die man jaren later per toeval tegen. Hij benaderde de man met de vraag wat hem bezielde om met een zak zand rond te fietsen. De man zei: Ik smokkelde fietsen. Het was de grenswachters nooit opgevallen dat hij telkens een andere fiets bij zich had.

Bedrijven aan de route