Hoogste punt van Brabant pad

Hoogste punt van Brabant pad

Een 'natuurlijk' hoogtepunt in Brabant

Hoogste punt van Brabant pad 9,4 km

Je rijdt pal langs de ’top’ zo'n 44 meter boven NAP op de grens van Nederland en België.

De route ligt in het gebied Stevensbergen en Venakkerbosch. Dit is een reliëfrijk en droog grensoverschrijdend bos- en heidegebied waar her en der nog wat stuifzand ligt. De heide en stuifduinen zijn restanten van de Kempische Heide. Natuurmonumenten is eigenaar en beheerder van het gebied.

Er zijn parkeer- en startlocaties bij Weijergaerde en Dressuurstal De Postelhoef (beide op afspraak). Eten en drinken doe je in de paardvriendelijke locatie De Koperen Teut. Overnachten kan bij Weijergaerde en Hoeve de Vrijheid. Ga eens langs bij Hoeve de Vrijheid, waar paarden van hun laatste levensjaren genieten.

Download kaart (pdf) Download route (gpx)
Hoogste punt van Brabant pad

'Oostende Peil' en 'Nieuw Amsterdam Peil'

Het hoogste punt aan de Nederlandse kant ligt op 44 meter en grenst aan België. Aan de Belgische kant ligt het boven de 46 meter. Maar ... daar zittend zien we dat er geen sprong van een paar meter is tussen België en Nederland. Daar klopt iets niet!

Dat heeft te maken met het nulvlak dat verschillend is. België meet vanaf het Oostende Peil en Nederland vanaf het Nieuw Amsterdams Peil. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis. Daardoor ligt het gebied in Nederland op 44 meter en aan de Belgische kant op ruim 46 meter. Om precies te zijn is er nu een verschil van 2,426 m, dat België 'op papier' lager ligt. 

Lees er meer over op www.gpswalking.nl

Bedrijven aan de route