Heieinden route

Heieinden route

Een route door een relatief onbekend natuurgebied

Heieinden route 18,7 km

De route loopt in de buurt van Vessem door de bossen en heide van Heieinden en langs het Hoolven. Je kunt er de gele trilzwam en andere zwammen en paddestoelen ontdekken of de kramsvogels en staart- en andere meesjes zien vliegen.  Heieinden is een heideveld waar dopheide en struikheide groeit en als je goed kijkt kun je ook nog een ven zien liggen.

Vessem is een rustig dorp met een groot rechthoekig grasveld als centraal dorpsplein. Het dorp is o.a. bekend als stopplaats voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostella (De Jacobushoeve, Pelgrimshoeve 'Kafarnaüm' ). Het Pelgrimspad, een langeafstandswandelroute, maakt onderdeel uit van het netwerk van Sint-Jacobswegen en doet ook Vessem aan.


Parkeren en starten kun je bij pensionstal De Heibocht.  Landgoed De Biestheuvel is een prima stopplaats om wat te eten en drinken.  

Download kaart (pdf) Download route (gpx)

Romeinse Villa van Hoogeloon

Bij opgravingen in de tachtiger jaren van de vorige eeuw is op de weg van Hoogeloon naar Hoogcasteren een Romeinse nederzetting ontdekt waaronder een Romeinse villa.
Kort na het jaar 100 stond er een houten boerderij die vervangen werd door een stenen Romeinse villa. Vanaf het einde van de derde eeuw zijn er geen sporen meer van bewoning en lijken de bewoners vertrokken te zijn.
De stenen villa was 50 meter breed en 18 meter lang, opgetrokken met Ardenner zandsteen en dakpannen die afkomstig waren uit de Maasvallei. Het gebouw omvatte vijftien kamers, een badhuis en er rondom houten boerderijgebouwen. De villa was voorzien van verwarming en van koud en warm water. Ten noordoosten lag een grafveld met een Romeinse grafheuvel die de Kaboutersberg genoemd wordt.

Meer informatie: https://www.hoogeloon.info/Page.aspx?id=49&title=archeologische-vondsten en https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeinse_villa_Hoogeloon



Bedrijven aan de route