Knegsel Vessem rit

Knegsel Vessem rit

Langs 2 van de 8 Zaligheden

Knegsel Vessem rit 23,2 km

De route loopt in de buurt van Vessem door de bossen en heide van Heieinden. Vessem is een rustig dorp met een groot rechthoekig grasveld als centraal dorpsplein. Het dorp is o.a. bekend als stopplaats voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostella. 

Ten westen van Knegsel loopt het door een kleinschalig bosgebied en door buurtschap Hoekdries. Centraal in het dorp ligt het ruime dorpsplein, Het Groen geheten. Een deel ervan bevat hoge lindebomen. Bijzondere gebouw is de Heilige Monulphus en Gondulphuskerk met in de kapel een releik van de heilige Antonius Abt. De directe omgeving van Knegsel is bosrijk. Ook het oorspronkelijke kleinschalige netwerk van landweggetjes en paden is, vooral ten zuiden van het dorp, nog goeddeels intact. Het landschap biedt een afwisseling van stukken bos, akkertjes en houtwallen.

In de buurt van Vessem kun je parkeren en starten bij pensionstal De Heibocht.  Landgoed De Biestheuvel is een stopplaats om wat te eten en drinken. In Knegsel is Dinee cafe De Kempen een prima horecalocatie (midden in het dorp). En hierbij alvast de aankondiging van een bijzondere waterpartij bij Stal van Dillen aan Hoekdries in Knegsel. Hier kun je als ruiter met je paard door de poel rijden, zo vaak je maar wilt (opening ervan is nog niet bekend). 

Download kaart (pdf) Download route (gpx)

St Jacobswegen naar Santiago

Vessem ligt aan het Pelgrimspad, een langeafstandswandelroute dat onderdeel uitmaakt van het netwerk van Sint-Jacobswegen naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela.
Ook aspirant-pelgrims zoeken in Vessem vaak inspiratie en bezinning:

  • De Jacobushoeve is een oude langgevelboerderij die is vernoemd naar Sint-Jacob. Het is een cultureel en ontmoetingscentrum met onder meer een heemkamer, een Wereldwinkel, een stiltecentrum en een tuin. Hier is ook een model van het Cruz de Ferro te vinden naar het hoogste punt van de pelgrimsroute in Spanje.
  • Bij Pelgrimshoeve 'Kafarnaüm' kunnen groepen verblijven voor bezinningsweekenden en informatiebijeenkomsten betreffende de tocht naar Santiago. De locatie wordt als 'stempelpost' aanbevolen door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Bedrijven aan de route