Pielis ronde

Pielis ronde

Afwisseling van agrarisch gebied en bossen

Pielis route 12,4 km

De route ontleent zijn naam aan de landbouwenclave “De Pielis”. De naam verwijst naar de vroegere grootste grondeigenaar in dit gebied; baron Gilles de Pélichy, die in de volksmond 'Gielis de Pielis' werd genoemd. 
Verder rijd je tijdens deze rit door bossen en passeer je ook nog het kerkdorp De Weebosch.

Parkeer- en startlocaties vind je bij  Natuurpoort De Negende Zaligheyt, Weijergaerde (op afspraak), Dressuurstal De Postelhoef (op afspraak) en Hoeve de Vrijheid.
Eten en drinken doe je bij de paardvriendelijke locaties De Koperen Teut, De Negende Zaeligheyt en Domein De Kleine Witrijt.
Ga eens langs bij Hoeve de Vrijheid, waar paarden van hun laatste levensjaren genieten.

Download kaart (pdf) Download route (gpx)

De Pielis

De ontwikkeling van "De Pielis” gaat over de ontginning van woeste gronden naar grootschalige landbouw na de Tweede Wereldoorlog. In 1959 was het gereed: zo werd de bovenlaag van de aardkost geschoven, waarna de ondergrond werd geëgaliseerd en tot 70 cm diep werd losgescheurd. Naar schatting werd zo’n 600.00 kubieke meter zand verzet.

In eerste instantie kwamen er 27 nieuwe boerderijen: 14 nieuw-vestigingen met jonge boeren, 12 verplaatsingen vanuit de dorpskern De Weebosch, 1 blijver, namelijk de oudste boerderij. In verband met ruilverkaveling zijn later nog 3 boerderijen gebouwd (de laatste begin jaren zeventig).

Ontleend aan https://hunnebergen.nl/de-pielis

Inmiddels is er veel aandacht voor natuur. De boeren in “De Pielis” realiseerden in 2014 circa een 25 ha omvattende nieuwe ecologische verbindingszone ‘De Goorloop’.  Ze voeren het beheer van deze natuurzone. 

Bedrijven aan de route