Witrijt route

Witrijt route

Heerlijk rijden in bossen en over heide op de grens van Bergeijk, Eersel en België

Witrijt route 10,1 km

De Witrijt is een zeer bosrijk gebied met prachtige en bijzondere natuur, zoals de nabijgelegen Cartierheide en het moerasgebied de Zwarte Weijer. 

Parkeer- en startlocaties  Natuurpoort De Negende Zaligheyt en Natuurpoort Ter Spegelt  
Horeca bij De Negende ZaeligheytDomein De Kleine WitrijtHerberg in het wilde Zwijn,  Keizer Eten & Drinken en eet een ijsje bij Koetje Kaat IJsbrouwerij .
Overnachten kun je bij De Negende ZaeligheytDomein De Kleine Witrijt en Boksheide Buiten.

De Witrijt maakt deel uit van Boswachterij De Kempen. Kijk voor meer info op de website van Staatsbosbeheer

Download kaart (pdf) Download route (gpx)

Buurtschap De Witrijt

De Witrijt is een buurtschap in de gemeente Bergeijk. Het ligt in het westen van de gemeente, ongeveer 4 kilometer ten noordwesten van Luyksgestel. Het buurtschap heeft 67 inwoners verdeeld over 27 gezinnen en ontleent de naam aan het riviertje De Witrijt. 

De Witrijt was onderdeel van een landgoed in eigendom van de familie Claessen-Laumans. Het landgoed telde 480 ha in de omgeving van Bergeijk, Postel, Bladel en een klein deel in België. Om hun status te laten blijken werden vaak grote lanen met Amerikaanse eiken aangelegd, die nog te zien zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit landgoed door de familie gebruikt om ongezien Joden met succes naar het veilige België te verplaatsen. Landgoed de Witrijt is sedert 1971 eigendom van Staatsbosbeheer. Een klein deel is nog in eigendom van de familie Claessen-Laumans.

Buurtschap De Witrijt kent een oud akkercomplex met esdek dat stamt uit de late middeleeuwen (1250 - 1500). Dit vormt vanouds een enclave in de voormalige woeste gronden, tegenwoordig de naaldbossen van Boswachterij De Kempen.

Ontleend aan Wikipedia

Bedrijven aan de route