Malpie Route

Malpie Route

Prachtige route langs heide en vennen

Malpie route 10,8 km

Het meest bekend aan Natuurreservaat De Malpie is het uitgestrekte heidegebied met vele grote en kleine vennen.

De Malpie is naast een ruitergebied ook een ideaal en gevarieerd gebied voor wandelaars, fietsers en natuurlijk de kanoërs op de Dommel. 
Aan de noordelijke ingang van het gebied vinden we de Venbergse Watermolen, gelegen aan de Dommel. Deze stroomt dwars door het gebied, tussen de heide en de beemden. 

Er zijn parkeer- en startlocaties bij De Molenstraat in Valkenswaard, bij Pannenkoekenhuis De Familie Suykerbuyk en bij parkeer- en startlocatie Achelse Kluis.
Eten en drinken doe je in de paardvriendelijke locaties Pannenkoekenhuis De Familie SuykerbuykDe MalpiehoeveCafé Woeste Hoeve. Overnachten kan bij B&B Mountain OakDe Willy Hoeve en Heierhof Beleefboerderij.  
Ga eens langs bij het Rijtuigenmseum Valkenswaard met een prachtige collectie koetsen.

Download kaart (pdf) Download route (gpx)

Flora en fauna

De Malpie bestaat uit heide (de Malpiebergse heide) met prachtige vennen, de rivier de Dommel en bosgebied.

Het heidegebied is een van de laatst overgebleven oorspronkelijke Brabantse heidegebieden. De grote vennen zijn het Molenven, het Wasven, het Pastoorsven, de Vaarvennen en het Groot Malpieven. Sommige vennen, met name het Molenven en het Pastoorsven, zijn vermoedelijk aangelegd of gebruikt als visvijvers. Onder meer in de Vaarvennen bevindt zich een grote kokmeeuwenkolonie. 

Het voormalig productiebos, gebruikt voor de mijnbouw, verandert langzaamaan steeds meer in een natuurlijker loofbos. Het effect daarvan is al merkbaar. Rij door het bos en je komt allerlei vogels tegen die zich hier niet zo lang geleden nog niet op hun plek voelden. Je kunt verschillende spechtensoorten horen en zien, zoals de groene en grote bonte specht. In de Malpie is een vleermuizenkelder waar de grootoor en de franjestaart zitten.

Bedrijven aan de route